noiembrie 22, 2024
Dublul standard

Dublul standard este situația în care presa „profesionistă” de sport aplică seturi diferite de principii la situații similare, deși etic/moral situațiile ar trebui tratate prin același set de principii.

Fotbal Club Rapid București, deşi nu se vorbeşte despre acest lucru, este una dintre echipele din Liga1 care are problemele legale referitoare la identitatea echipei, mai concret, la cine deține marca Fotbal Club Rapid și, automat, numele Rapid.

Astfel, Curtea de Apel București a amânat, la termenul din 19 octombrie, pentru 14 decembrie a.c. judecarea contestației formulată de Fotbal Club Rapid București împotriva deciziei Tribunalului București prin care a fost anulată înregistrarea mărcii Fotbal Club Rapid, folosită în prezent de echipa de fotbal din Liga 1.

Reclamantul în acest proces este Asociația Fotbal Club Rapid, entitate care deține drepturile echipei istorice a Rapidului.

Cu alte cuvinte Rapidul nu este Rapid, este o clonă.

Motivul amânării procesului a fost stingerea litigiului pe cale amiabilă. Curtea recomandă părţilor să încerce să stingă litigiul pe cale amiabilă. Apelanta-reclamantă, prin avocat, învederează că a fost şi este deschisă la negocieri pentru stingerea litigiului pe cale amiabilă. Mai arată că mobilul acţiunilor provine din întregul istoric al Asociaţiei. Asociaţia este o organizaţie istorică, care a fost înlăturată prin mijloace nelegale.

Pe 5 august 2020, în primă instanță Tribunalul București a dat dreptate Asociației Fotbal Club Rapid și a decis anularea mărcii 138145/05.03.2015 întrucât a fost înregistrată cu rea-credință în 2015 de fosta societate FC Rapid S.A., aflată la acel moment în faliment, din moment ce aceasta era emblema AFC Rapid din statutul de înființare din 2001.

”Decizia ne bucură cu atât mai mult cu cât ea consfințește un adevăr: acela că AFC Rapid este continuatoarea activității fotbalistice a Clubului istoric Rapid și deținătoarea de drept a mărcii Rapid, potrivit tuturor documentelor depuse în dosar. AFC Rapid este cea care a înființat FC Rapid S.A. și s-a prevăzut că drepturile acesteia se vor întoarce în patrimoniul nostru în cazul încetării activității societății comerciale. AFC Rapid a permis societății comerciale să joace folosind sigla din Statutul asociației, însă nu am permis o înregistrare ca marcă în nume propriu, pentru ca nu am gândit această societate ca o continuatoare a activității noastre, ci doar ca o formă de organizare temporară care să corespundă cu cerințele UEFA din acel moment”, spunea Asociația Fotbal Club Rapid într-un comunicat de presă dat după pronunțarea deciziei Tribunalului București din august 2020.

Curtea de Apel București s-ar putea pronunța la următorul termen din decembrie, în litigiul dintre aceleași părți, și în procesul care vizează stabilirea deținătorului legal al mărcilor ”UFC Rapid”.

Dacă părțile nu ajung la un consens iar Asociația Fotbal Club Rapid câștigă procesele de la Curtea de Apel București, clubul de fotbal din Liga FC Rapid ar putea pierde dreptul de a utiliza emblema și chiar și numele.

Vi se pare cunoscută această poveste?

#CeiCareNUauTrădat #spiritdeluptă #aicieSteaua #vremSteauaînA

Steaua

Comunicat de presa

Advertorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *