Read Time:4 Minute, 25 Second

Timp de 5 zile, sute de artiști din spectrul cultural internațional vor transpune spectatorii într-o atmosferă magică, dedicată păcii

Sibiu, 25 iulie.  Festivalul de muzică clasică Musica Ricercata se desfășoară în acest an, la Sibiu, în perioada 28 iulie – 1 august și transmite un mesaj de pace prin intermediul unor concerte impresionante. Numele acestei ediții este „Ramificări”, iar conceptul a fost creat de Gabriel Bebeşelea, directorul artistic al ansamblului Musica Ricercata. Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul festivalului.

„Ramificări” a prins contur în urma descoperirii operei “La foresta d’Hermanstad” (Pădurea Sibiului) de către dirijorul Gabriel Bebeșelea. Această operă a fost compusă în anul 1812 de către Valentino Fioravanti, unul din cei mai mari compozitori napolitani. Ceea ce face particulară această creație este locul în care se petrece acțiunea sa, chiar orașul de desfășurare al festivalului – Sibiu. Ediția din acest an este învăluită de o metaforă sugestivă, “Ramificări”, ce reprezintă încrengăturile care ne leagă puternic, conceptualizate și dedicate păcii.

„Conceptul festivalului de anul acesta a prins un alt contur față de cel inițial. Având în vedere criza din Ucraina, ne-am readaptat și am metamorfozat ideea centrală a acestei ediții. Astfel, festivalul Musica Ricercata se va desfășura sub auspiciile păcii, ramificările fiind adevărate simboluri ale ramurii de măslin”, a declarat Gabriel Bebeșelea, directorul artistic al Musica Ricercata.

În cadrul festivalului, se vor realiza și donații pentru refugiații din Ucraina, către ONG-ul  partener: Crucea Roșie Română. Donațiile se pot face prin SMS la 8825 cu textul festival, suma alocată cauzei fiind de 2 Euro/SMS, sau online pe www.crucearosie.ro. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului, iar pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA. Campania este realizată cu sprijinul Digi Mobil, Orange Romania, Telekom Romania Mobile şi Vodafone Romania.

Pe 28 iulie va avea loc concertul extraordinar de deschidere a Musica Ricercata Op.4, intitulat “Musca Ramificata”, în Biserica Ursulinelor din Sibiu. Ansamblul Musica Ricercata va interpreta piesa-simbol,“Fôrets paisibles; Danse de grand calumet de la paix” (Păduri pașnice; Dansul Marii Pipe a Păcii). Această creație a fost inspirată din tratatul de pace semnat în 1725 între amerindieni și Ludovic al XVI-lea, iar interpretarea acesteia are scopul de sublinia contextul actual pe care-l trăim în Europa.

Flautistul Matei Ioachimescu și dirijorul Cristian Spătaru vor întregi prima zi a festivalului, interpretând premiere excepționale compuse de către legendarul compozitor finlandez Kalevi Aho și tânărul compozitor român Alin Chelărescu, ambii prezenți la Sibiu.

În zilele următoare de festival, copiii sunt invitați să pătrundă în universul literaturii, alături de scriitoarea Ioana Nicolaie, în Parcul ASTRA, iar adulții pasionați de muzică clasică sunt invitați să participe la discuții cu publicul alături de ambasadorul Emil Hurezeanu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, în Sala festivă a Bibliotecii ASTRA.

La librăria Erasmus, scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai renumiți și premiați autori români, va purta un dialog cu publicul în compania poetului Radu Vancu, în continuarea căruia, una din cele mai bine cotate violoniste ale lumii, Sayaka Shoji, va susține un recital extraordinar pe un instrument de poveste, vioara Stradivarius cumpărată de Napoleon pentru Madame Recamier.

Götz Teutsch, sibianul care a fost timp de mai multe decenii solo-violoncelist al Berliner Philharmoniker, este un alt invitat de seamă al acestei ediții Musica Ricercata, care fi omagiat prin acordarea titlului de cetățean de onoare al Sibiului de către primarul Astrid Fodor.

Ultima zi a festivalului, 1 august, promite un concert de anvergură: peste 120 de muzicieni din Ucraina, Moldova, România și alte țări din Uniunea Europeană se reunesc la Sibiu pentru a interpreta cea mai puternică compoziție cu un mesaj pacifist – Simfonia a IX-a “Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, precum și finalul operei “La foresta d’Hermanstad”. Interpreții serii sunt soprana Rodica Vică, mezzo-soprana Lilia Istratii, tenorul Tiberius Simu,  baritonul Sergiu Garabajii, Corul Filarmonicii din Vinița (Ucraina), Orchestra de Tineret a Moldovei, alături de dirijorul Gabriel Bebeșelea. Concertul va avea loc în Piața Mare din Sibiu, unde sunt așteptați mii de spectatori și iubitori ai muzicii.

Mai multe informații legate de programul și invitații festivalului Musica Ricercata puteți regăsi pe site-ul: www.musica-ricercata.com sau pe pagina de Facebook Musica Ricercata.

Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Sponsor principal –  Kaufland

Sponsori – Borsec, Highlight Agency, NETagro, STEWO, Rădăcini

Parteneri instituționali – Institutul Cultural Român, Crucea Roșie Română, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, Filarmonica de Stat “Banatul” Timișoara, Biblioteca Județeană ASTRA, Erasmus Büchercafé

Parteneri Media – Cărturești, Agerpres, MagicFM, RFI, Radio România Muzical, Dilema veche, Zile și nopți, Observator cultural, Capital cultural, Revista 22, Psychologies, PRWave, AMOS News, Eveniment online, Eveniment TV, Sweet TV, Canal 33, Klarmedia, Sibiu Independent, Succes Grup, Presa în blugi, Scrisul Românesc, Revista Tango – Marea Dragoste, Turnul Sfatului

Despre Musica Ricercata

Musica Ricercata este un ansamblu artistic internațional fondat de Gabriel Bebeșelea care, de la înființare, a asigurat conducerea artistică și tehnică a acestuia, adunând cei mai buni muzicieni din toată Europa și creând programe muzicale diverse și incitante, de la epoca baroc până la epoca modernă, cu accent pe muzica veche.

Persoana contact:

Diana Vuței

0743 552 501

[email protected]

Source

Comunicate de presa

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
festival muzica Previous post „Musica Ramificata” – turneul național cu premiere absolute care aduce muzica în sufletele copiilor cu nevoi speciale
Next post Musica Ricercata Festival OP. 4 “Ramificări” aduce muzica clasică la Sibiu