Read Time:3 Minute, 12 Second

De departe cea mai mare rivalitate din țară, Steaua – Dinamo este în mod repetat inclusă pe diverse liste ale celor mai importante derby-uri din lume. Pe 9 septembrie 2022, va avea loc cea de-a 130-a înfruntare dintre cele mai mari două echipe românești. Ce e mai trist este însă că cel de-al 129-lea meci a avut loc abia acum două decenii, pe 27 noiembrie 2002*.

Prima întâlnire dintre cele două rivale a fost un CSCA – Dinamo, disputat la 21 noiembrie 1948 pe defunctul Stadion Venus, câștigat de dinamoviști cu 1-0. Ambele cluburi erau nou-născute, viitoarea Steaua de 17 luni, iar Dinamo de 6. Evident, ele au apărut în complicații ani postbelici, în care întreaga Europă era la începutul reconstrucției, iar fotbalul se reorganiza cam în orice țară de pe continent. Dacă Steaua a luat ființă ca o extindere logică a Armatei Regale, dedicată sportului și educației fizice, înainte de transformarea țării în republică comunistă, istoria lui Dinamo a fost puțin diferită.

Primul „Dinamo” apăruse încă din 1923, în URSS, ca societate polisportivă alipită poliției politice sovietice (ulteriorul KGB). În aparatul comunist de stat, rolul inițial al sportului era de a menține populația permanent pregătită de luptă. Toate grupările sportive deveneau astfel „departamentale” – adică departamente ale unor instituții de stat, sindicate, uzine sau cooperative. Evident, dintre toate acestea, Ministerul de Interne avea resurse superioare, motiv pentru care cluburile Dinamo puteau atrage sportivi mai lesne decât celelalte. Acest model a fost exportat și în multe alte țări comuniste. Dinamo din București a apărut după acest model, în 1948, când Ministerul de Interne românesc a grupat mai multe echipe (Unirea Tricolor, Ciocanul, Maccabi) în clubul care avea să fie poreclit peste ani „câinii roșii”.
Povestea desprinderii echipei de fotbal din Clubul Sportiv Dinamo nu e pe deplin cunoscută. Însă, potrivit unui interviu acordat de juristul CS Dinamo, secția de fotbal a trecut prin mai mulți pași intermediari spre autonomie, începând cu 1992. Separarea completă a avut loc în 2000, când a luat ființă ACS FC Dinamo (echipă contra căreia a jucat și Steaua în Liga IV), care în 2001 a devenit acționar în cadrul SC Dinamo 1948 SA (care guvernează și acum echipa din Liga II). Statutul juridic al palmaresului alb-roșiilor din 1948 până în 2022 pare destul de complicat, însă putem considera, de „dragul” rivalilor noștri, că partida de vineri va fi cea de-a 130-a dintre Steaua și Dinamo.

Din 1948 până astăzi au avut loc 129 de jocuri oficiale între cele două echipe, dintre care 107 în campionat, 21 în Cupa României și 1 în Supercupă. Este una dintre puținele echipe în fața cărora Steaua are palmares general negativ, cu 43 victorii, 41 egaluri și 45 înfrângeri – cu toate că golaverajul total ne este în favoare: 186–180. Bineînțeles, Steaua compensează la alte capitole. Conducem cu 21–18 la campionate, cu 20–13 la cupe, cu 4–2 la supercupe, cu 2–0 la trofee europene, cu 4–0 la finale internaționale și cu 3–2 la semifinale europene. Și cu toții vrem ca, la finalul acestui sezon, să conducem și la promovări în Liga I cu 1–0 (bineînțeles, drumul de la dorință la realitate trece prin conducerea clubului nostru).

Așa că vineri, în cel de-al 130-lea episod din serialul Steaua–Dinamo, reluat după 20 de ani cu sezonul „Liga II”, ne dorim nimic altceva decât a 44-a victorie împotriva rivalilor noștri de 74 de ani încoace.

*În statistică am încadrat mereu și perioada 1998-2002 (perioada AFC Steaua), care va reveni clubului Steaua după finalizarea proceselor.

Etapa a VI-a: Dinamo – Steaua
📆 Vineri, 9 septembrie 2022, de la ora 21:30
📌 Arena Naţională; la 18:30-19:00, ne întâlnim la Piața Alba Iulia, pentru a ne deplasa împreună spre Arena Națională.
🎫 Bilete.

Steaua

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Cum amenajezi baia de serviciu și de ce trebuie să ții cont?
Next post Cupa României: Flacăra Moreni – Steaua